Har dine nærmeste høye forventninger til julegaver og storslått feiring? Rundt jul er det lett å bruke mye penger, kanskje mer enn man egentlig har råd til. Men hva skjer med julehandelen når allmennheten er i en tøffere økonomisk situasjon?
I julen er det mye som koster penger, ikke bare julegaver, men også mat, pynt og klær. Å havne i en situasjon hvor bankkontoen runger tom fordi handlegleden har tatt overhånd vil bare føre til angst og stress. Sergel deler derfor sine beste tips til julehandelen – så har du nok penger.
Budsjett i tide. Hvis du vet hvor mye du har råd til å bruke, vil det være lettere å ikke bruke for mye . Ikke glem å sette av penger til dine faste kostnader – da risikerer du ikke å bruke pengene på andre ting. Undersøk nøye hva dine nærmeste ønsker seg, kanskje de vil bli mest glad for noe som ikke koster så mye. Vurder om du må sette av like mye penger pr person til julegaver, kanskje noen ikke er så opptatt av pengeverdien.
Start sparing til julegaver i januar Å ha en fast spareplan gjennom hele året kan gi deg den julefeiringen du ønsker deg med det lille ekstra som du vanligvis ikke tar deg råd til.
Planlegg kjøpene dine. Skriv en handleliste over hva du planlegger å kjøpe og hold deg deretter til den. Da reduserer du risikoen for spontan shopping og unødvendige kostnader.
Bruk Black Friday . I år ventes stadig mer julehandel å finne sted i november. Har du utarbeidet en handleliste, blir det enda enklere å kjøpe alt du trenger, til en lavere pris. Da får du mer valuta for pengene.
Legg inn betalinger direkte. Hvis du betaler på kreditt, sørg for å foreta betalingen tidlig for å unngå ekstra gebyrer og forsinkelsesgebyrer.
Tenk alternativt. Det er også en god anledning til å gi bort det hjemmelagde syltetøyet eller noe annet hjemmelaget. Ikke alle julegaver må koste så mye.
Det kan også være lurt å snakke om økonomi med barn og unge, selv om det ifølge prognosen ikke forventes at mange forbrukere går på akkord med barnas julegaver. Fortell barna at de ikke alltid kan få alt de ønsker seg og at økonomien kan se annerledes ut i ulike perioder. Barn har det godt med å forstå hva som skjer. Involver dem i diskusjonen – det kan redusere angsten deres, fordi de forstår mer enn du tror.
Utgiftene til jul er høyt prioritert for mange, men kostnadene renner fort, så handle fornuftig. Økonomi og planlegging går hånd i hånd. Planlegger du økonomien på forhånd, blir det lettere å ha nok penger til jul!